Valle Salado de Añana (Álava)

El Valle Salado de Añana es troba en el municipi de Añana (Álava- País Vasc). En aquesta vall trobem una explotació salinera que te més de 6.500 anys d’història i que està formada per milers de plataformes de producció de sal. D’aquí brollen unes fonts naturals de on surt la “salmuera“: aigua amb una alta concentració de sal en rius o llacs.

01

 

07

 

Actualment s’està procedint a la recuperació d’aquesta zona tan singular a nivell arquitectònic, paisatgístic, arqueològic i geològic i s’estan recuperant les milers de terrasses construïdes amb pedra, fang i fusta. Aquestes plataformes daten del temps dels romans.

A

Per recuperar l’aigua salada que surt de les fonts naturals, es fan servir uns canals fets amb fusta. Amb el pas del temps, es va acumulant una crosta de sal al voltant dels canals, produint fins i tot unes “estalactites” de sal molt apreciades pels grans Chefs de cuina.

B

Tenim la possibilitat de fer visites guiades pels camins que passen entre les plataformes salineres, on ens explicaran la historia, el procés de recuperació de les salines, de on ve la sal i ens faran conèixer un petit crustaci que viu entre les aigües salines: l'”Artemia Salina” (crustaci que s’utilitza com a aliment en el cultiu de diversos animals aquàtics).

C

 

Ens ensenyen la foto d'una "Artemia Salina".

Ens ensenyen la foto d’una “Artemia Salina”.

A part de fer la visita guiada, nosaltres també vam voler fer el “Taller salinero”. En aquest taller, podem conèixer l’ofici de saliner i aprendre a recollir la sal. Primer de tot agafem la salmuera amb el cubell per posar-la a sobre de les plataformes. Normalment es deixa reposar durant dos dies abans de començar a recollir la sal quan l’aigua s’ha pràcticament evaporat.

D

La primera sal que veiem es la “Flor de Sal”, es tracta de la primera que surt a la superfície de l’aigua.

"Flor de sal" flotant a l'aigua.

“Flor de sal” flotant a l’aigua.

Quan la sal està a punt de recollir-se, es passa el rascle per fer-ne muntanyes i posar-la dins dels cistells. Seguidament es porta fins “al terrazo” (es la part de sota de les plataformes) on s’acabarà d’assecar.

16

 

E

I per la feina ben feta, ens donen un potet on poder posar la sal que hem recollit i per portar-nos-la a casa.

F

La sal pot canviar de color segons el tipus de fang que s’hagi utilitzat per fer la plataforma, anant de més blanca a més ataronjada.

G

Abans de marxar, es pot anar a l'”Spa Salinero”. Una bassa d’aigües hipersalines on podem posar els peus i les mans. D’aquesta manera ens aprofitem dels beneficis que tenen aquestes aigües per a la salut. I també refrescar-se si es l’estiu!

H

La Sal de Añana es una de les millors sals que es poden trobar. Chefs molt reconeguts i de gran prestigi, disposen d’una plataforma/terrassa pròpia. Aquí us en donem dos exemples tot i que en hi han molts més.

I

Terrasses de Martín Berasategui i del Celler de Can Roca

J

Aquí us deixo un petit reportatge de 4 minuts realitzat per Carreteras Comarcales (Rentalia):

També et pot interessar:

– Ruta en cotxe pel País Basc.

Fent de Petits Pastors a Lastur (Deba, Guipuzkoa).

Bosque de Oma (Bizkaia).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *