Farga Rossell: la indústria del ferro a Andorra

La Farga Rossell es un exemple escenificat de la indústria del ferro a Andorra. Entre els segles XVII i XIX, va esser molt important per al país. Degut a la comercialització del ferro, i seguint la Ruta del Ferro, podrem trobar tot el que envolta aquesta indústria: mines, carboneres, hàbitats, escultures i fargues.

B

En aquesta ocasió, visitem la Farga Rossell, una de les últimes fargues operatives que va haver al Principat: de les més modernes i productives. Desprès de la seva remodelació, la visita permet conèixer el tarannà de les fargues.

Primer de tot ens ensenyen el recuit, lloc on es barrejava el mineral de ferro conjuntament amb el carbó i que serviria posteriorment a la fabricació dins de la Farga. Al passar un tros de mineral de ferro per les mans, podem comprovar com se’ns queden d’un color vermellós.

A

Es una visita molt interessant tant per nens com per adults. Només entrar a la farga, l’audiovisual que ens presenten es molt amè i ens dona alguna que altra sorpresa!

04

Desprès passem a la sala de “màquines”; aquí ja podem veure els martinets.

05

C

Martinets

També veiem les eines emprades per a la fabricació del ferro així com el carbó i els trossos petits que obtenien per facilitar la transformació del mineral.

D

E

Si demanem que ens facin la demostració comprovarem el funcionament de la maquinària així com el repicar dels martinets amb el ferro i l’olor d’aquest mineral calent. Tot una experiència i un sentit de l’olor per els petits.

G

Tota aquesta maquinària feia servir l’energia hidràulica. Mitjançant el corrent del riu, l’aigua feia girar un molí d’aigua, que al fer-ho facilitava que pujessin i baixessin els martinets per aixafar i anar donant forma al ferro.

F

Una visita que fa entendre d’una manera molt interessant la indústria del ferro.

Per acabar de conèixer tot el sistema des de l’extracció del mineral, els camins utilitzats i els hàbitats, us aconsello de fer tota la Ruta del ferro. Es molt accessible i interessant pels nens, entraran en una mina, veuran el camí dels traginers i diverses escultures dedicades a totes aquelles persones que varen fer del ferro una indústria tan important per al país.

14

 

També et pot interessar:

– La Mina de Llorts

– Camí dels Traginers

Excursió a la Vall de Sorteny

Related Articles

Add commentLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *